Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie [...]
[...] odżywkę białkową z białkiem serwatkowym lub kazeiną, - mięsa, gdy mamy odżywkę pochodzenia wołowego, - roślin, gdy mamy odżywkę pochodzenia roślinnego (produkty głównie dla wegan). Nie wiem skąd pochodzą informacje o wpływie odżywek białkowych na zdrowie natury psychicznej, aczkolwiek są one zapewne wyssane z palca. Ponieważ gdyby tak było [...]
[...] z tego, że nie tylko mają one w swoim składzie sporo dobrej jakości węglowodanów złożonych, ale również błonnik, witaminy, czy składniki mineralne w sporej ilości. Z kolei dla wegan istotna będzie również ilość białka pochodzenia roślinnego. Inne plusy płatów owsianych to między innymi cena, dostępność, smak, czy możliwość przygotowania z nich [...]
Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie?
[...] na małej grupie wybranych produktów. Acz w tej chwili nie jest to już tak kłopotliwe jak dawniej. Obecnie na rynku znajduje się sporo odżywek białkowych przeznaczonych dla wegan/wegetarian. Nie są to jak kiedyś tylko odżywki zawierające białko sojowe, pszeniczne czy ryżowe. W tej chwili warto sięgać po mieszanki białek roślinnych. Jeśli [...]
czyli to nie jest tak że ona nie ma laktozy tylko jest dodane coś co pomaga ja trawić? I czy mógłbyś coś powiedzieć o tych białkach roślinnych? Czy jest to coś wartego rozważenia czy raczej to dla wegan ściśle. Czy jest różnica poza laktoza w łatwości trawienia żeby któreś było bardziej lekko strawne?
Zwrócić uwagę należy jedynie na ryby pochodzące z hodowli. Zdecydowanie lepszym wyborem w zdrowiej diecie będą te, które z nich nie pochodzą. W Lidlu, czy Biedronce można dostać czasami np. łososia dzikiego, który nawet jest tańszy niż hodowlany. Poza tym, nabiał, oo którym pisałeś jest dobrym źródłem białka, szczególnie twarogi, skyry, serki [...]
[...] nasion od 3 do 6zł!!!) -mozna jesc na sucho gotowac dodawac do potraw...skoro widze zaintresowanie to wrzuce kilka przepisów oto one:): http://www.uzdrowiciel.republika.pl/dlazdrowia/amarantus.html Spokojnie mozna oddawac do mleka tylko troche chrupie:) Racuchy amarantusowe Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka [...]
Ja w sumie nie jadam takich rzeczy, i oczywiście białko roślinne jest niepełnowartościowe i w życiu nie zastąpi białka z mięsa / jajek / wpc. Ale łącząc niektóre produkty, można uzyskać pełny aminogram, czyli białko pełnowartościowe. Ale to już zabawy dla wegan :-D
[...] https://i.imgur.com/2HQmja3.jpg Musiałem przetestować nową odsłonę pastrami (4 wersja), bardzo fajna, bardziej na słodko z sosem imbirowo-daktylowym i nawet dla wegan znalazł się listek sałaty :)) https://i.imgur.com/namfYrp.jpg Jako ciekawostka, zrobiłem nowy kurs po wielu latach suszy w tym temacie - całe 15 min roboty online [...]
[...] do kozy, nosorożca, żaby, surykatki czy trzmiela... W jakim celu? To są inne gatunki, inaczej "zaprojektowane" przez naturę. Fakt, że krowa może pozyskać wszystkie niezbędne dla niej aminokwasy czy witaminy/minerały spożywając trawę przekraczającą 4-krotnie jej własną masę ciała, nijak się ma w odniesieniu do człowieka... Ich organizmy są [...]
[...] wytwarza choćby endogennie witaminę B12. Także jednak skłaniałbym się ku temu, że bliżej nam mięsożercom niż roślinożercom. Nie wspominając o tym jak problematyczne dla nas jest trawienie większości roślin w dużych ilościach. Nie posiadamy odpowiednich enzymów. Co prawda, błonnik - w umiarkowanych ilościach - może się przydawać, bo nie [...]
Gdzieś czytałem, że zbyt przetworzona żywność jest niezdrowa i ku mojemu zaskoczeniu jako jeden z przykładów podano wafle ryżowe, jako szkodliwe. Zawsze je traktowałem, jako snobizm dla wegan i fit, dlatego się mocno zdziwiłem.
[...] z kolei ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę a co za tym idzie na cały organizm. Nie mam zamiaru przekonywać kogoś do optymalnego sposobu odżywiania, bo zaraz posypały by się wypowiedzi na temat(ale sekciarze).Dobra kończę bo muszę zjeść kolacyjkę :D pozdro dla tłustych(optymalnych) ...a i dla wegan/wegetarian też :) money talk...it says bye-bye!
[...] "smalec". Jaki jest sens? Nie chodzi o Ciebie i o to danie, po prostu nie kumam tego "trendu": wegański mielony, wegetariański schabowy, tatar z jarzyn. Interesuje się kuchnią i serio podziwiam kreatywność niektórych dań dla wegan czy wegetarian, ale irytuje mnie, że często brakuje jej w nazewnictwie, szkoda. Sorry za lekki offtop. Pozdro!
[...] istotne :-) Maciek ma rację z tym masłem roślinnym. Syf totalny. Lapiej tak jak piszesz, pasta z awokado (guacamole?) będzie super zamiennikiem. Olej kokosowy jest super dla wegan. W biedronce np można kupić gotowe guacamole, smakuje jak na gotowca całkiem spoko choc wiadomo, że samoróba lepsza. Lubisz humus? Ja uwielbiam mimo, że raczej od [...]
[...] z rozwiązań typu proch... Życie. I tak jemy lepiej od typowego Kowalskiego. ;-) No i jak zwykle w jajkach pokładałam, pokładam i będę pokładać wszelkie nadzieje 8-) (więc dla wegetarian jest może jakaś nadzieja ). I jak zwykle utwierdzam się też w tym, że dla wegan już tej nadziei nie ma, a przynajmniej jest bardzo marna. Chociaż i ich [...]
[...] 5 lat nie mialam dostepu do takiego sklepu na codzien, jedynie przejazdem w Polsce albo wlasnie gdzies na wakacjach... Asia wlasnie o Tobie myslalam przy okazji :-D raj dla wegan. Kasztanow troche pozarlam jeszcze cieplych z maslem (mniam), czesc przerobilam na krem (po prostu zblendowalam, ciekawy smak, slodkawy, a taz jakby tlustawy, choc [...]